NYHET

"Gemensamt ansvar" parollen för 1 maj

1 maj - arbetarrörelsens egen dag

En familjedag med aktiviteter för både stora och små. 1 maj i Vänersborg och Vargön kommer i år att firas med fokus på familjeaktiviteter blandat med de lite mer allvarsamma 1-majtalen.

Parollen för årets 1 maj-firande är "Gemensamt ansvar för Sverige". 1 maj blir också startskottet för EU-valrörelsen.

I Vänersborg är det precis som vanligt samling i Plantaget mitt i stan. Musikkåren kommer att spela, såväl Internationalen som Arbetets söner kommer självklart att stå på repertoaren.

I år kommer det att vara fokus på aktiviteter som ska locka hela familjen, till exempel tipspromenad. Det kommer också att finnas en bana för käpphästar, så alla barn som äger en käpphäst kan ta med den och ägna sig åt lite hoppning. Korv och bröd och popcorn finns också för den som är hungrig.
Aktiviteterna kommer att pågå mellan 11 och 14. Såklart tillsammans med de lite mer traditionella 1 maj-talen.

Huvudtalet hålls i år av Mats Wiking, socialdemokratisk riksdagsledamot från Trollhättan. Mats har varit ordinarie ledamot i riksdagen sedan 2018. Han är ledamot i Utbildningsutskottet och är suppleant i bland annat EU-nämnden,, socialutskottet och Nordiska rådets svenska delegation.

Tal kommer också att hållas av ett antal lokala politiker, bland annat kommunalrådet Benny Augustsson.

Även i Vargön blir det fokus på familjeaktiviteter, närmare bestämt i Björkåsparken vid Villa Björkås. Bland annat blir det ponnyridning och tipspromenad. Även i Vargön blir det musik, och det hela kommer att pågå mellan kl 15 och 17. Även här kommer Mats Wiking att hålla 1 maj-talet.

Lite historia

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890. Initiativet till demonstrationen 1890 togs av Andra internationalen, som genom en internationell manifestation ville kräva åtta timmars arbetsdag.

Dagen firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar genom demonstrationer och möten.

De första demonstrationerna för åtta timmars arbetsdag den 1 maj i Sverige skedde 1890 på 19 platser

över hela landet. I Stockholm samlades den 1 maj 1890 omkring 30 000 personer vid Cirkus, som då låg vid Karlavägen och marscherade till Hakberget, Ladugårdsgärdet, där ytterligare 20 000 personer väntade. Då demonstrationerna inte tilläts innanför stadens gräns valdes Hakberget, som låg utanför dåvarande stadsgräns. Där lyssnade alltså runt 50 000 till de åtta talarna, som förutom socialdemokraterna Hjalmar Branting, Hinke Bergegren, August Palm, R Hansen, P M Landin och K J Karlsson, även innefattade liberalerna Fridtjuv Berg och David Bergström.

Åren 1940 och 1941 under andra världskriget ersattes första majfirandet på många orter av "medborgartåg" för att manifestera nationell enighet. I "Medborgartågen för Sveriges frihet och oberoende” deltog både socialdemokrater och borgerliga partier.

När den första 1 maj-demonstrationen hölls i Vänersborg finns inga säkra källor på, men troligen 1903.

Första maj är allmän helgdag i Sverige sedan 1939.